Exkluzivně pro gunners.cz : The Chance – Martin Váňa

 

Před několika dny jsme Vám představili prvního moravského zástupce finále projektu The Chance, dnes patří slovo druhému úspěšnému – Martinu Váňovi.

 

Připomeňme si, že The Chance je projekt firmy Nike a trenéra Arsenalu Arséne Wengera pro mladé a nadějné fotbalisty z celého světa.

 

Cílem projektu je najít talentované a dosud neobjevené fotbalisty, kterým Nike spolu s Bossem poskytne ve spolupráci s Premier League mimořádný tréninkový program. Je to pro mladíky jedinečná šance proniknout do „velkého“ fotbalu, formou tréninků a zápasů proti dalším akademiím získat jedno z osmi míst fotbalové akademie Nike v Londýně.

 

Dva nadějní mladí fotbalisté ze severu Moravy se rozhodli porvat s osudem a zúčastnili se českého kola této soutěže, vyhráli a pojedou se v lednu porvat o jedno z osmi míst na fotbalovém slunci. Gunners.cz vám přináší šanci sledovat jejich osudy, po Janu Švábíkovi máte možnost se seznámit s fotbalovými začátky a budoucností Martina Váni.

 

Kapitola druhá : Martin Váňa

 

OT : ahoj, Tvému předchůdci na této „židli“ jsem nabídl tykání, souhlasíš i Ty? Já jsem „Patrick“ a na webu gunners.cz dělám šéfredaktora. Připravil jsem pro tebe s kolegou „Armed96“ pár dotěrných dotazů.

MV : Ahoj, ja jsem Martin těší mě.

 

OT : Ve Vítkovicích hostuješ z Baníku, dá se tedy předpokládat, že jsi z Ostravy, pletu se? Dokonce rodák?

MV : Ano od narození žiju v Ostravě.

 

OT : co děláš mimo fotbalu, studuješ? Nebo se věnuješ fotbalu na 100%?

MV : Studuju střední školu v Ostravě-Kunčicích.Fotbalu se snažím věnovat jen co to jde.

 

OT : je ti 17, od kolika hraješ fotbal a jak dlouho si to ještě plánuješ? 🙂 A jaké máš aktuální fotbalové plány, tedy vyjma lednového výletu do Anglie?

MV : Fotbal hraju od 5 let , chtěl bych hrat co nejdýl, pokud mi vydrží zdraví, to je nejdůležitější.Chtěl bych si zahrat Premier League , to je sen asi každého fotbalisty.V Anglii bych se chtěl umístit co nejlíp to půjde, ale kdybych se nedostal mezi těch 8 nevadilo by mi to, už teďka je to úspěch a sem za to rád.

 

OT : a nefotbalové?

MV :  Založit si postupně rodinu a žít spokojený život.

 

OT : prošel si kvalifikací v Ostravě, zvítězil ve finále na Strahově, jsi tedy jedním z nejlepších u nás ve své věkové kategorii, kam až bys to chtěl ve své fotbalové kariéře dosáhnout, resp. co bys považoval za úspěch?

MV :  Ve fotbale bych si chtěl zahrát jednu ze špičkových lig Francie,Italie, Španělsko,Anglie nebo třeba Německo, nebo třeba obléknout reprezentační dres.

 

OT : jaký je tvůj dosavadní největší fotbalový úspěch?

MV : 1.místo na turnaji v Nizozemsku.

 

OT : ptát se Tě na Tvůj klub je trochu složité, tedy hlavně pro Tebe 🙂  Tvůj mateřský klub je Baník, ale hostuješ ve Vítkovicích, tak nám popovídej o obou. Kde a jak dlouho si hrál?

MV : V Baníku jsem od 5 roků do 17 let, poslední dvě sezony jsem ve Vítkovicích až do letošní zimy a pak uvidím co bude.

 

OT : kolik Ti bylo, když jsi poprvé kopl do míče? A vzpomínáš si na detaily? K fotbalu Tě přivedl táta nebo kamarádi?

MV : Tohle si vůbec nepamatuju, ale válel sem už od školky s klukama. K fotbalu mě přivedl taťka s mamkou, ale i ja sám, chtěl sem zkusit jestli se chytnu a sem vděčný svým rodičům.

 

OT : hraješ za dorostence U-18, v jaké soutěži a s jakým úspěchem? V záloze hraješ trvale?

MV : Hraju právě v Moravskoslezské dorostenecké divizi, určitě chcu vyhrát tuto soutěž, sice máme náskok 7 bodů,ale na jaře to bude nesmírně těžké. V přípravce sem hrával útočníka,ale od žáku sem hrál střed zálohy až teďka ve Vítkovicích hraju levého záložníka a to mi vyhovuje.

 

OT : jak ses o soutěži The Chance dozvěděl? A jak ses přihlásil? Řekni nám něco o moravském kole?

MV : Minulý rok byla podobná soutěž Most Wanted, tak mi příšla na e-mail pozvánka, já sem si říkal v hlavě proč ne, protože měl sem to na Bazaly asi 10 minut pěšky.V moravském kole se nás účastnilo 23 fotbalistů, do Prahy postoupilo 8 z Ostravy.Toto kolo se konalo z přesností střelby,fotbálku a slalomu.

 

OT : rodina Ti na finále v Praze určitě držela palce na místě, ale jak to berou kluci v týmu? Věděli to vůbec, že jsi do soutěže přihlášený?

MV : Do soutěže se se mnou příhlásili ještě dva z týmu, jenže od šváby brácha se zranil tak šel místo něho on. Jo kluci v týmu to věděli a aji mi přejou.

 

OT : startovací magické datum 15.11. se blíží, Švábo nám tady prozradil, že tento den se dozvíte podrobnosti a jména všech zbylých účastníků. Jak dlouho vlastně v Anglii budeš a už víš něco bližšího k lednovému londýnskému programu? Zbude Ti čas i na Londýn?

MV : V Anglii by jsme měli byt 3 dny a v těch 3 dnech se vybere nejlepši 30 a ti si to rozdají o těch 8 smluv s NIKE.Londýn bych si určitě rád prohlídl,pofotil a všechno možné kolem toho,protože sem v Anglii ještě nikdy nebyl.

 

OT : The Chance je vlastně boj o akademii, o možnost studia fotbalu,o možnosti  tréninků a zápasů. Ale to je určeno jen pro osm z Vás. Připravuješ se nějak speciálně?

MV : My dva češi a slováci sme tedka byli v bratislavě na zátěžové testy jak vlastně jsme na tom a kolem nas se pohybuje cely NIKE tým a věnujou sem nám jen jak to jde,tak se připravujeme společně s nimi.Je tam kondiční trener,psycholožka, pan Hřebík ,kameramani a další organizátoři.

 

OT : zkus si zasnít … vyhrál jsi, v Londýně jsi uspěl… dostal ses na rok do Anglie… žiješ v Londýně… půjdeš tam na fotbal? A na jaké kluby?

MV : Tak doufám, že se mi ten sen splní. Tak určitě bych si zašel na Arsenal podívát se na Tomáše Rosického, ale i třeba na Manchester City,United nebo Chelsea.

 

OT : která zahraniční fotbalová liga se Ti nejvíc líbí?

MV : Líbí se mi nejvíc Španělska,neboť tam hraje můj nejoblíbenější tým Barca.

 

OT : každý kluk má svůj fotbalový vzor, já měl na stěně plakát Ivo Viktora, s kým si začínal Ty? A vydržel Ti jako vzor dodnes?

MV : Ja sem začínal se vzorem Andrey Pirla, ale teďka až tak vzora nemám, ale líbí se mi třeba Cristiano Ronaldo,Nani ,Ricardo Quaresma nebo Lionel Messi.

 

OT : spoluautorem The Chance je Arséne Wenger, co se Ti vybaví s jeho jménem?

MV : Jeden z nejlepších trenérů na planetě.

 

OT : Honza tady odpověděl, že správný fotbalista by měl mít vlastnosti Pavla Nedvěda, přidáš k tomu něco?

MV :  nene ,souhlasím.

 

 

A pár „bleskovek“ na závěr :


OT : Nejoblíbenější hráč?

MV : Cristiano Ronaldo

OT : Nejoblíbenější jídlo?

MV : Špenát a brambory.

OT : Multikino nebo knížka?

MV : Multikino

OT : Ferrari nebo McLaren?

MV : Ferrari

OT : Oblíbená hudební skupina?

MV : Kabát

OT : Oblíbený herec nebo herečka?

MV :  Vin Diesel

OT : Foťák nebo videokamera?

MV : Foťák

OT : Oblíbené zvíře?

MV : Papoušek

OT : Rossi nebo Alonso?

MV : ALonso

OT : Knedlíky nebo těstoviny?

MV : Těstoviny

OT : Nejméně oblíbený cizí jazyk?

MV : Francouzština

OT : Giggs nebo Ronaldiňo?

MV : Ronaldinho

OT : Blond nebo bruneta?

MV : Blond

OT : Sparta nebo Slávia?

MV : Baník 🙂

OT : Pivo doma nebo v restauraci?

MV : nikde 😀

OT : Letadlo nebo loď?

MV : Letadlo

OT : Auto nebo motorka?

MV : Auto

 

Takže v lednu nemůžeme přát nic jiného než v našlapané konkurenci uspět a získat angažmá v akademii. Držíme palce a těšíme se na další rozhovor.

 

 

Za redakci www.gunners.cz  Patrick&Armed96