Blog: Capital One Cup: šance pro mladíky

 

Anglický ligový pohár, dříve Carling Cup, nyní Capital One Cup vždy byl ve stínu nejstarší soutěže na světě FA Cupu. Týmy v Premier League, hlavně ty hrající evropské pohárové soutěže, ho berou za vděk v náročném programu hlavně kvůli tomu, aby si opory mužstva odechly a posílají do hry méně vytížené hráče.  Arsenal není výjimkou, nicméně Arséne Wenger se snaží dávat šance i nejtalentovanějším hráčům z rezervy, kteří by mohli mít budoucnost v seniorském týmu.

Loni si debut v dresu Arsenalu díky zápasům v Carling Cupu odbylo několik talentovaných mladíků. V zápase proti Coventry si připsali první start za Arsenal brankář Damian Martinez, obránce Martin Angha a německé křídlo Serge Gnabry. Do zápasu nastoupili i obránce Ignasi Miquel a kapitán rezervy Nico Yennaris, kteří už si debut odbyli v předešlých sezonách. Na lavičce byli připraveni ještě další produkt německé mládežnické školy Thomas Eisfeld a španělský šikovný krajní bek Hector Bellerin a brankář James Shea.  Arsenal vyhrál 6:1 a fanoušci si mohli poprvé udělat bližší obrázek o nových nadějích pro první tým.

V dalším zápase ligového poháru proti Readingu, který se na dlouhou dobu zaryje do pamětí všech fans Gunners díky divokému vítězství Arsenalu v prodloužení 7:5, si debut připsal dobře střelecky disponovaný Thomas Eisfeld a v prodloužení nastoupil i levý bek Jernade Meade. Od začátku nastoupili brankář Martinez, obránce Miquel a hodinku si zahrál i Gnabry. Na lavičce byl připraven Yennaris, Shea a také Bellerin. V dalším zápase ligového poháru mladíci šanci už nedostali.

Když to sečteme, tak jen v minulé sezoně si svůj první zápas za Arsenal připsalo celkem pět hráčů. Angha a Meade už klub v létě opustili.  Švýcarský bek či stoper zamířil do německého Norimberku a levý bek Meade se pokouší prorazit ve Swansea.  Brankář James Shea už rovněž není hráčem Arsenalu. Ignasi Miquel je v současné době na hostování v Leicesteru City, kde bude hrát buď o novou smlouvu v Arsenalu, nebo o co nejlepší příští působiště. Osobně si myslím, že na hostování už měl jít minimálně loňskou sezonu. Kapitán rezervy Nico Yennaris je momentálně zraněný, což určitě pro něj není zrovna nejlepší doba vzhledem k tomu, že toto by měl být zlomový rok i pro něj. Zmeškal přípravu, asijské turné a v sezoně neodehrál ještě ani zápas.

Přelomový rok to bude zřejmě i pro ofenzivního záložníka Thomase Eisfelda, kterému zápasy za rezervu, či chcete-li nově U-21, jsou už zřejmě málo. Německý talent by potřeboval hostování jako sůl, přeci jenom je mu už také 20 let.

Pojďme si však přiblížit hráče, kterým ještě není ani 20 let, přesto se do nich vkládají velké naděje a jsou velkými přísliby do budoucna a v letošní sezoně by si mohli připsat ke svému jménu debut v dresu Arsenalu. Jmenovitě Hector Bellerin, Isaac Hayden, Gedion Zelalem, Kris Olsson a Chuba Akpom. Ano, vím, Chuba Akpom debutoval už proti Sunderlandu o minulém víkendu, nicméně ten pravý debut, který si bude moct naplno užít, na něj stále čeká.

Všichni výše zmínění už minulou sezonu více či méně pravidelně trénovali s prvním týmem. Zelalem, Olsson a Akpom se přidali k Eisfeldovi, Gnabrymu a Miquelovi a společně se seniorským týmem cestovali letos v létě na tour do Asie. Hayden si zahrál naopak v přátelském zápase v Helsinkách proti Manchesteru City, Bellerin v létě reprezentoval Španělsko na evropském šampionátu U-19 a loni byl dva krát na lavičce v zápasech Carling Cupu.

Pokusím se nyní stručně představit naše mladé naděje, které ne všem mohou být známé. Začněme od zadu.

Hector Bellerin je 18letý pravý bek ze Španělska, produkt barcelonské akademie. Původně křídlo, v Arsenalu byl přeškolen na pravého beka. Vyniká rychlostí, technikou a skvělou podporou útoku. Pravidelný hráč týmu Arsenalu U-21. V minulé sezoně se podílel na jízdě týmu U-19 až do semifinále turnaje NextGen Series a celkově patřil mezi nejvytíženější hráče. Jak už bylo zmíněno výše, v létě se zúčastnil s týmem Španělska U-19 EURA, takže s týmem nemohl absolvovat letní turné.

Angličanu Isaacu Haydenovi je 18 let, dokáže zahrát na stoperu i na pozici středního či defenzivního záložníka. V minulé sezoně se propracoval postupně do týmu U-21. Patřil mezi základní pilíře týmu U-19 v NextGen Series. Je členem anglického národního výběru U-19. Za svou práci během sezony byl odměněn několika minutkami ke konci zápasu s Manchesterem City v Helsinkách.  V zápase Ligy mistrů v Marseille se dokonce dostal už na lavičku.

 Gedion Zelalem, 16letý klučina z Německa, který na tour v Asii všechny nadchnul svým přehledem a chytrými přihrávkami. Zahrál si ve všech zápasech v Asii, v jednom na Emirates Cupu, ve Finsku proti Man City a dostal se dva krát na lavičku v zápasech proti Spurs a Fulhamu. Dokonce je už i na soupisce pro seniorský tým. Na tento rok Zelalem jen tak nezapomene, nicméně proti WBA ještě kvůli zranění hrát nebude.

Dalším talentovaným středním záložníkem je Kris Olsson ze Švédska. 18letý záložník má výbornou kopací techniku a přehled. Mnozí jeho herní styl hry přirovnávají k Malému Mozartovi. Olsson se v minulé sezoně stal pevným členem základní jedenáctky týmů U-21 a U-19 v NextGen Series. V minulé sezoně odehrál 30 utkání, což je nejvíce z celého týmu (jediný Chuba Akpom odehrál stejný počet). V létě se představil na tour v Asii, kde i skóroval.  Je také pravidelným členem švédského národního výběru U-19. V letošní sezoně díky neúčasti Nica Yennarise a Isaaca Haydena je kapitánem týmu U-21, který ještě neprohrál, a týmu U-19, který úspěšně dovedl k prvnímu vítězství v mládežnické Lize mistrů.

17letý Chuba Akpom je jediný hráč z úspěšné mladé líhně, který tuto sezonu už zažil debut v áčku. Stalo se tak v Sunderlandu, kam naskočil na závěrečných několik vteřin. Nicméně ten „pravý“ debut teprve přijde. Akpom si v minulé sezoně zcela jasně zarezervoval místo hrotového útočníka v týmu U-21. Ve 30 zápasech minulé sezony vstřelil 17 branek. To je víc než slušné. Akpom je fyzicky silný útočník, umí si pokrýt míč, je rychlý, technicky velmi dobře vybavený a střílet branky opravdu umí. Trefoval se na tour v Asii, ukázal se na Emirates Cupu a při své první nominaci k zápasu Premier League hned debutoval. Akpom je také pravidelným členem anglického výběru U-19.

Další hráči, kteří stojí za sledování, jsou 17letý levý bek Brandon Ormonde-Ottewill, záložník Jack Jebb, který zvládá dobře zahrávat přímé kopy, 18letý produkt Barcelony Jon Toral, kterého bohužel brzdí zranění a nemůže tak naplno rozvinou svůj talent. Za zmínku stojí také teprve 16letý Dan Crowley, který přišel z akademie Aston Villy jako její největší klenot nebo 17letý útočník Alex Iwobi, který je synovcem slavného Jay-Jaye Okochi, a letos by mohl prorazit i v rezervě. Tito chlapci si budou muset určitě počkat minimálně do další sezony na svoji šanci. Je před nimi hodně tvrdě práce.

My se momentálně však můžeme zabývat otázkou, kdy si hladoví kluci z rezervy, kteří se už představili v áčku v přátelských zápasech, odkroutí první ostré minuty za Arsenal. Bude to už proti West Bromwichi? Odpověď snad ví nebo jen tuší samotný Arséne Wenger, který musí být o mladých puškách hodně dobře informovaný a sám si je povolává k tréninku s prvním týmem.

West Bromwich Albion je silný tým a určitě proti němu nelze nastoupit v základu s mladými chlapci bez zkušeností. Otázkou také zůstává, jak k zápasu přistoupí samotní Baggies, zda postaví to nejsilnější nebo dají šanci i lavičce a širšímu kádru. My těch možností zas tolik nemáme vzhledem k početné marodce a na jistá místa prostě chybí hráči. Jak by řekl boss, jsme tam prostě „short“.

V bráně problém není. Všichni gólmani jsou zdraví. To samé lze říct o obráncích. Na to, že máme poměrně dost záložníků, tak tam momentálně není moc co vybírat. Zdraví jsou jen Wilshere, Ramsey, Flamini, Özil a nyní se vracející Arteta. „Dench“ Frimpong má prý problém s fyzičkou. O útoku je škoda mluvit. Giroud je sice stále fit, ale pak už nikdo. Je tu sice Nick Bendtner, ale ten určitě nezvládne celý zápas. Pak ještě máme křídla v podobě Walcotta (zřejmě ve středu bude chybět kvůli zranění břicha), Gnabryho a Rya. Gnabry nastoupil o víkendu proti Stoke a nevedl si špatně, Ryo zatím sebral jen pár minutek v této sezoně. Němec však vypadá fyzicky lépe připraven a má toho i odkopáno letos více.

Můžeme začít počítat, přemýšlet a spekulovat, kdo půjde za koho. Anglický týden nám začal už v srpnu a díky reprezentacím pokračuje. Hráči si tedy moc neodpočinuli a někteří ten oddech budou nutně potřebovat.  O brankáře se bát tedy nemusíme, Wojta určitě chytat nebude. Opravdu jsem zvědav, jestli Wenger upřednostní Fabianského (pokud není zraněný) nebo šanci dostane Viviano. Na Martineze moc nesázím vzhledem k tomu, že v rezervě nechytá. Ani nevím, že by důvodem mělo být nějaké zranění, možnost to však je.

Obrana vypadá asi jasně. Vpravo zřejmě dostane šanci Jenkinson, vlevo Monreal. Na stopera se postaví dle mě na 100 % kapitán Thomas Vermaelen. Zbývá k němu dosadit dalšího stopera. Mertesacker a Koscielny hráli dost, to stejné Sagna. Tady se otevírá možnost pro Isaaca Haydena, který je schopný zahrát na stoperu i na defenzivním záložníkovi. Byl by to pro něj opravdu křest ohněm.  Wenger možná však vsadí na zkušenou stoperskou dvojici a k Vermaelenovi dá někoho z dvojice Mertesacker/Koscielny.  Na lavičce by mohlo být místo pro Hectora Bellerina, který by během zápasu a popř. při rozhodnutém stavu mohl nahradit Jenkinsona či zaskočit na pravém křídle.

V záloze máme opravdu jen čtyři zdravé hráč plus Artetu a možná Frimponga. Nejsem si zrovna jist, zda Frimmy dostane vůbec šanci, jestli ano, tak maximálně přijde z lavičky nabrat první minuty. Spíš tady opět vidím větší šanci pro Haydena, který by mohl zaujmout roli Flaminiho nebo ho aspoň střídat. Otázkou je, kolik toho Arteta zvládne odehrát po zranění. Flamini by taky možná potřeboval oddech vzhledem k dalším zápasům.

 Šanci by mohl dostat ve středu zálohy i Kris Olsson. Je zvyklý hrát ve dvojici dvou středních záložníků a s Haydenem takto hrávali i minulou sezonu v rezervě. Nemyslím si, že je však šance, aby oba nastoupili spolu bok po boku proti soupeři typu WBA. Tudíž jestli Olsson nastoupí, tak bude střídat Artetu/Flaminho nebo Ramseyho, kteří toho za chvíli budou mít plné kecky. Na pozici ofenzivního záložníka by mohl naskočit na čtvrthodinku Thomas Eisfeld za Mesuta Özila, který to bohužel také bude muset odřít, když ani Santi ani Rosa nejsou k dispozici.  Vše záleží na tom, jak moc boss bude rotovat a jak moc zkušenou nebo nezkušenou sestavu zvolí.

Je už jasné, že Wilshere hrát nebude. Nevyužít Ramseyho při jeho formě se zdá být jako hřích, nicméně i on je jen člověk, i když to tak místy nevypadá při jeho neskutečném fyzickém fondu. Odpočinek by však také potřeboval. Záloha Flamini/Arteta by mohla fungovat. Arteta by tak opět měl možnost si zahrát na pozici, kterou hrál po svém příchodu do Arsenalu. Ještě by mohla být jedna možnost. Özil by vůbec nenastoupil, Ramsey by zaujal jeho pozici a pod ním by operovali Flamini s Artetou. Mohli jsme to vidět v zápase se Stoke, sice to trvalo něco jen přes čtvrthodinku, možnost to však je, jestli nechce boss přepálit Özila.

V útoku těch možností je pramálo. Giroud by potřebovat oddech. Ani bych se nedivil, kdyby Chuba Akpom nastoupil od začátku. V minulé sezoně byl nejlepší střelec našeho rezervního týmu, v Asii ukázal, že to nebyla náhoda. Ač je mu stále jen 17 let, je fyzický silný a technicky dobře vybavený. Proti Sunderlandu debutoval. Nyní si troufám i vsadit, že určitě bude hrát a nebál bych se, kdyby dostal hodinu na hřišti. Pak by mohl dostat šanci Bendtner. Oli opravdu potřebuje oddych, ale je nakonec možné, že bude Bendtner vynechán a třeba na tu půl hodinku naskočí Francouz. Ještě tu je jedna varianta, kdy by Giroud nastoupil od začátku, Akpom na křídle a v průběhu zápasu by přišel Bendtner.

 Na křídla opět těch voleb není moc. Prakticky nic. Walcott nám vypadl a tím i možnost jeho použití třeba na hrotu. Takže i pro něj zřejmě vítaný a vynucený odpočinek. Na obě křídla dát Gnabryho a Rya je zajímavá varianta, oba mají rychlost a dynamiku a mohli by být platní. Problémem je však Ryo, který asi ještě nemá fyzičku na to, aby odehrál celý zápas nebo jeho podstatnou část. Možností ještě může být Thomas Eisfeld. Ten by mohl nastoupit vpravo, Gnabry vlevo a k nim hrot. V tom případě bychom museli vyloučit z pozice hrota Akpoma a Giroud by byl jasnou volbou jako mnohem zkušenější a protřelejší hráč, který toho má poměrně dost za sebou. Nicméně spíš věřím tomu, že v základu bude Gnabry s Giroudem a k nim někdo přibude, jeví se mi opravdu nejpravděpodobněji Akpom, ačkoliv křídlo není jeho primární pozice.

Možností jak poskládat základní XI s mladíky je několik. Určitě však nemohou hrát všichni dohromady. Bylo by pro mě i překvapením, pokud by si Bellerin, Olsson i Hayden odbyli debut. Dle mě si bude někdo muset počkat na možné další kolo. Wenger nemůže nastoupit v plné palbě, jestli nechce hráče úplně přetížit, na druhou stranu opravdu nejde dát na plac samé vyjukané mladíčky.  Nicméně zkusím tu vypsat jednu jedenáctku, která by mohla nastoupit. Zřejmě i malá pravděpodobnost, že se tak stane. Dle mého by mohla uspět.

Viviano-Jenkinson, Hayden, Vermaelen, Monreal-Flamini, Arteta-Akpom, Özil, Gnabry-Giroud

Lavička: Fabianski, Bellerin, Koscielny, Bendtner, Ryo, Olsson, Eisfeld

Jaké jsou Vaše tipy? Kdo z mladíků se objeví v základní sestavě, kdo se dostane na lavičku? A kdo si připíše svůj první start, na který nikdy nezapomene?

 

/blog vyjadřuje osobní názory autora/