Preview: ARSENAL FC – CRYSTAL PALACE FC

V sobotu v podvečer zahájí Arsenal jubilejní 95. sezónu v řadě v nejvyšší anglické soutěži. V loňské sezóně Arsenal prolomil devítileté čekání na trofej ziskem FA Cup a zároveň mnohem výrazněji promlouval do boje o titul než v předešlých sezónách – ligovou tabulku jsme vedli déle než kterýkoliv jiný tým. Na konci března ale skončily naše naděje – ostudné výsledky na hřištích konkurentů v boji o čelo tabulky a jako obvykle dlohodobá zranění klíčových hráčů, to jsou dva h/lavní faktory stojící za tím, že nám došel dech už měsíc a půl před koncem soutěže.

Před letošní sezónou Arsenal zatím ukazuje, že doby, kdy jsme hráče jen prodávali jsou pryč. Shodneme se asi, že nejvýraznější posilou, jak fotbalově, tak marketingově, je zřejmě Alexis Sanchez, ale velmi spolehlivě působí i Mathieu Debuchy a dosavadní výkony mladíčka Chamberse jsou příslibem, že jsme z Southamptonu získali další klenot. Mnohé asi zasáhl odchod kapitána Thomase Vermaelena, ale výše odstupného a fakt, že zvolil tým mimo Premier League, jsou alespoň částečným zadostiučiněním.

Crystal Palace má za sebou úspěšnou sezónu. Možná to zní u týmu, který se víc než polovinu ročníku potácel v zóně sestupu zvláštně, ale Glaziers měli za cíl záchranu a k té se probojovali. Konečné jedenácté místo je vysoko nad všeobecným očekáváním a rozhodně by si ho málokdo tipoval po prvních deseti kolech, ve kterých Crystal Palace dokázal vyhrát jediný zápas. Pro letošní sezónu bude mít Tony Pulis podobný cíl – klidný střed tabulky. Glaziers zatím přivedli mladého gólmana Chrise Kettingse, který má nahradit Neila Alexandera, který odešel po sezóně do Skotska – trojka za trojku, řekl bych, takže toho asi moc na hřišti neuvidíme. Do útoku přišel z Cardiffu útočník Frazier Campbell, ten by měl zřejmě nahradit Camerona Jeromea, který v týmu loni hostoval ze Stoke. A do obrany si Tony Pulis přivedl norského pořízka, Brede Hangelanda. Crystal Palace se kádr zřejmě ještě pokusí doplnit formou hostování o hráče, kteří nebudou mít místo v kádrech jiných týmů Premier League.

Zápas má výkop v sobotu 16.8.2014 v 18:30 na Emirates Stadium. Záaps by měl být v nabídce Digi Sport.