PREVIEW: Arsenal FC – Borussia Dortmund

 

{tab=Základní info}

 23.11.2011 (středa)

20:45  (SEČ)


Emirates Stadium


Zápas budou řídit Belgičani, jako hlavní rozjhodčí se představí Frank De Bleeckere, na čarách mu budou asistovat Peter Hermans a Walter Vromans. Čtvrtým rozhodčím je Sebastien Delferiere. A nezapomínejme ani na brankové rozhodčí – Luc Wouters a Alexandre Boucaut.

Zápas nevysílá ani Nova Sport, ani ČT. Přehled satelitních stanic najdete ZDE

Streamy naladíte na wiziwig.eu, freefootball.eu, footballstreaming.info, myP2P, atdhe.fm, fromsport a další (upozorňujeme, že web gunners.cz není v žádném případě nikterak spojen s provozovateli webů poskytujících zprostředkované televizní vysílání, ke kterým přistupujeme v dobré víře, že mají licence k legálnímu poskytování přenosů. Gunners.cz dále nenesou žádnou zodpovědnost za kvalitu uvedených streamů).

{tab=Nominace}

Nominaci můžete očekávat zhruba 24 hodin před zápasem

ARSENAL

Szczesny, Koscielny, Vermaelen, Mertesacker, Santos, Walcott, Song, Ramsey, Arteta, van Persie, Gervinho, Fabianski, Arshavin, Coquelin, Chamakh, Djourou, Benayoun, Diaby

BORUSSIA

{tab=Možná sestava}

K sobotnímu zápasu Arsenal naskočil v nejsilnější možné sestavě. Do středečního zápasu je dost času k regeneraci, dá se tedy čekat, že sestavu potkají jenom kosmetické změny.

Obsazení brankářského postu je sázkou na jistotu. Fabianski nebo Mannone v této sezóně mohou čekat pouze na zápasy v domácích pohárech, případně na zranění jasné jedničky. Wojciech Szczesny bude opět dodávat klidu lepšící se obranné hře Arsenalu.

Do stoperské dvojice máme nyní pět hráčů, ale varianty jsou limitovány chybějícími hráči na krajích obrany a nerozehraností Sebastiana Squilaciho, který nás navíc zřejmě v lednu opustí směrem do méně ambiciózního klubu. Věřím ve dvojici, která bude vládnou na zemi i ve vzduchu – Per Mertesacker a Thomas Vermaelen. Laurent Koscielny si odpočine po sobotním zápase a na pravém kraji obrany naskočí Johan Djourou. Levá postranní čára bude patřit útočným výpadům Andre Santose.

V záloze je zatím základním stavebním kamenem dvojice Song – Arteta – jeden čistí, druhý podrží, tak by to šlo stručně popsat, ale jejich hra je samozřejmě mnohem bohatší než pouze toto. Ve hře směrem dopředu se střídají Rosický a Ramsey. Věřím, že trenér nechal po náročné kvalifikaci dostatečně odpočinout Rosického v sobotu a v  Lize mistrů potáhne útočné snahy on.

Na křídla útoků máme také dostatečné množství variant, já sazím, stejně jako trenér, na dvojici Walcott-Gervinho. Je možné, že prostor dostane Arshavin na úkor Gervinha, ale spíš ho jako žolíka vytáhne Wenger v průběhu hry.

Koho na hrot? Že by útočníka s aktuálně nejlepší formou napříč celým fotbalovým světem? Ano, rozhodně. Je ale možné, že Robin opět dostane poločas na oddech a německou obrannou hráz čekají souboje se snaživým, ale zatím neproduktivním Chamakhem.

Sestava tedy vychází následovně:

Szczesny – Djourou, Mertesacker, Vermealen, Santos – Arteta, Song, Rosický – Walcott, Gervinho – Van Persie (Chamakh)

Borussia se snaží produkovat útočný fotbal, ale na hřišti Arsenalu možná vsadí spíše na pevnou obranu a rychlé protiútoky. Pokud to tak bude, čeká nás nudný zápas s prvky házené a hubené vítězství. Můj tip ale přesto zní 3:1.

Vítězství v tomto zápase nám umožní, aby v Řecku nastoupili hráči širšího kádru, na začátku prosince si tak budou moci odpočinout nejvytěžovanější hráči. Proto sázím na sestavu v tomto složení.

EDIT 22.11.2011: Dle vyjádření Arsene Wengera je Tomáš Rosický zraněný, ale do kádru se vrací Diaby. V záloze tedy můžeme očekávat buď trojici z víkendu nebo návrat Diabyho. AW také potvrdil start Robina van Persieho v základní sestavě.

{tab=Borussia}

Celý název

Ballspiel-Verein Borussia 1909 e.V. Dortmund

Přezdívka

Die Borrusen, Die Schwarzgelben

Založen

19.12.1909

Stadión

Signal Iduna Park (Westfalenstadion)

(Kapacita: 80,720)

President

Dr. Reinhard Rauball

Generální manažer

Hans-Joachim Watzke

Hlavní trenér

Jürgen Klopp

Soutěž

Bundesliga

2010-11

Bundesliga, 1.místo

V prosinci roku 1909 se sedmnáct rozhněvaných mladých mužů sešlo v hostinci Zum Wildschütz (U pytláka), protože již dále nechtěli hrát kopanou pod přísným a nevlídným dohledem církevního sdružení. Otec Dewald, který se tomu setkání snažil zabránit, nebyl do hostince vpuštěn a to je dobře. I když se pan farář a maminka mají vždycky poslouchat, v tomhle případě by zabránil vzniku jednoho z nejslavnějších a nejlepších klubů německé historie – Borussie Dortmund.

Borussia je latinský název Pruska, těžko říct, jestli si to mladíci uvědomovali, protože stejný název nese i pivo z nedalekého pivovaru. Každopádně klub byl na světě a od roku 1913 obléká typickou kombinaci černé a žluté barvy. Za svou historii získal 7 německých titulů, 2 německé poháry, 3 domácí superpoháry, jedenkrát triumfoval v Lize mistrů, jedenkrát v Poháru vítězů pohárů a jednou v Interkontinentálním poháru.

Když v roce 1964 vyhrál PVP, stal se prvním německým týmem, který vyhrál evropskou klubovou soutěž.

Borussia nežije pouze z minulosti. Je úřadujícím německým šampiónem a ve svém kádru má několik klenotů velmi ceněných na přestupním trhu. Především je to záložník Mario Götze, jehož spekulativní cena nyní překračuje £20m. V defenzívě Dortmundu se tyčí dva více než stodevadesáticentimetrový obři – Neven Subotič a Mats Hummel. Zápisníky skautů zcela jistě plní i mladí ofenzivní hráči Shinji Kagawa či dortmundský patriot Kevin Grosskreuz, případně „Panter z Paraguaye“ – loni šestnáctigólový Lucas Barrios.

Podobně by se dalo projít většina současného kádru Borussie. Nečeká nás zkrátka jednoduchý soupeř a vybojovat vytoužené tři body bude těžká práce.

 

{tab=Match Facts}

ARSENAL

  V tabulce Ligy mistrů Arsenal drží první místo s 8 body a bilancí 2-2-0 při skóre 4:2

  Aktuální zápis v Lize mistrů je tedy D-W-W-D

  V domácích utkáních Arsenal uhrál 4 body s hubeným skóre 2:1

 Vítězství zajistí Arsenalu postup bez ohledu na výsledky zbývajících zápasů

BORUSSIA

 V tabulce Ligy mistrů je na třetím, nepostupovém, místě se 4 body a bilancí 1-1-2 při skóre 3:7

Aktuální zápis v Lize mistrů je tedy D-L-W-L

 Z venkovních utkání Dortmund  nedovezl ani bod a má nelichotivé skóre 1:6

 Ani vítězství pro Borussii neznamená jistotu postupu do další fáze Ligy mistrů, za jistých okolností nemusí postoupit ani do Evropské ligy

ARSENAL vs. BORUSSIA

Týmy se potkaly hned v prvním kole letošní skupinové fáze

Arsenal ztratil vítězství až v 88.minutě, oba týmy získaly po remíze 1:1 po jednom bodu

 Arsenal je zatím nejméně střílejícím týmem ve svojí skupině (20 střel na branku/ 7 pokusů mimo), Dortmund naopak této statistice vládne (17/23)

 Arsenalu by k vítězství měla dopomoci i větší zkušenost s Ligou mistrů – 153 odehraných utkání v soutěži proti 81 zápasům Borussie

{/tabs}