ARSENAL FC – Olympiacos F.C.: Preview

{tab=Základní info}

3.10.2012 (středa)

20:45 (SEČ)
 

Emirates Stadium

 Moen, Haglund, Angas (všichni NOR)

   

Streamy naladíte na wiziwig.eu, freefootball.eu, footballstreaming.info, myP2P, atdhe.fm, fromsport a další (upozorňujeme, že web gunners.cz není v žádném případě nikterak spojen s provozovateli webů poskytujících zprostředkované televizní vysílání, ke kterým přistupujeme v dobré víře, že mají licence k legálnímu poskytování přenosů. Gunners.cz dále nenesou žádnou zodpovědnost za kvalitu uvedených streamů).

{tab=Nominace}

{tab=Možná sestava}

Dnes toho k sestavě moc nevymyslím, mám pro vás proto aspoň připravenou jednu mentorskou poznámku k pravopisu. Ale tu až na závěr, nejprve k tomu důležitému a to je tým, který ve středu porazí řeckého mistra.

V bráně očekávám Vito Mannoneho. Dokud nebudou naši Poláci stroprocentně zdraví, zápasy v EPL i v LM bude zřejmě chytat on, ať se to někomu líbí či ne. Panská láska po zajících skáče, před půlrokem jsme tu vynášeli Szczesnyho do nebe, před měsícem ho posílali na hostování někam do Preston North End, protože máme Vita a dnes je to naopak Vito, který by měl prý zmizet. Tak to bylo, tak to je – aktuálně je ale Vito opravdu nejzkušenější brankář a Martinez by zatím měl sbírat zkušenosti v rezervě a v zápasech Ligového poháru.

S obranou se asi vrátíme k variantě stoperské dvojice s Mertesackerem, kterého doplní Vermaelen, na okraje obrany se nejspíš postaví Jenkinson a Gibbs. Za Gibbse může naskočit Santos, pokud dostane Carl prostor pro odpočinek, potom by ho ze současného kádru mohl zastoupit nejlépe Coquelin. Za Jenkinsona ovšem mohou být ve hře i děsivé varianty jako třeba Djourou nebo Koscielny, kterým ovšem kraj obrany, diplomaticky řečeno, nesedí.

V záloze to zřejmě bude taky bez experimentů. Arteta, Ramsey, Cazorla, snad jen místo Ramseyho můžeme vidět Coquelina. A možná uvidíme oba, ale nečekám, že zrovna v zápase s Olympiacosem budeme mít potřebu zahušťovat střed zálohy. Spíše uvidíme tradiční trojici ofenzivních hráčů, která bude mít na hrotu Girouda podporovaného z křídel Walcottem a Podolskim.

Jak vidíte, nečekám, že se Wenger rozhodne hráče šetřit, naopak věřím, že na Olympiacos vyrukujeme se silnou sestavou. Porazit Olympiacos doma při předpokládané výhře Schalke v domácím zápasu nad Montpellier je prakticky povinností, vše jiné by nám mohlo zbytečně zkomplikovat boj o postup do čtvrtfinále.

Dál nečtěte, není to o fotbale, ale přesto mi to nedá. V komentářích se pravidelně objevují dva germanismy „kor/kór“ a „holt“. Bohužel ve všelijakých podobách (hold,kord,…). Sám občas píšu hrozně a vítám, když mě někdo opraví, takže to pro některé taky udělám. Slovo „kor“, případně jeho varianta „kór“ se používá zejména na Moravě, jeho význam je „zvlášt, obzvlášť“. Pochází z německého „gar“. Slovo „holt“ má původ v německém „halt“ a užívá se obdobně jako v němčině ve významu „prostě, zkrátka“. Máme-li potřebu užívat nespisovné germanismy (a já je mám opravdu rád :-)), čiňme tak alespoň správně.

AKTUALIZACE: Diaby je out na tři týdny, Szczesného návrat se dá očekávat zhruba za stejnou dobu, Arteta podstoupí zítra zdravotní testy.

{tab=Olympiacos}

Celý název

ΠΑΕ Ολυμπιακός Σύνδεσμος Φιλάθλων Πειραιώς
(Olympiacos Club of Fans of Piraeus)

Přezdívka

Τhrylos (Legenda), Erythrolefki (Červenobílý), Kokkini (The Reds)

Založen

10.3.1925

Stadión

Karaiskakis Stadium

(kapacita 31,115)

Majitel

Evangelos Marinakis

Předseda

Manažer

Leonardo Jardim

Soutěž

Superleague

2011-12

Superleague, 1.místo

Pro středeční záaps nám los postavil do cesty mistra Řecka a zároveň také nejúspěšnější tým řeckého fotbalu. Olympiacos má impozantní sbírku domácích triumfů – 39 domácích titulů, 25 pohárů a 4 superpoháry, žádný jiný řecký tým se nemůže pochlubit podobnou vitrínou s trofejemi. Navíc nikdy nesestoupil z první ligy a je to nejpopulárnější tým v Řecku s přibližně dvěma a půl miliony fanoušků. Unikátní je také počet jeho registrovaných (a tedy plaících) příznivců, podle údajů z roku 2006 je jich 83000. Těžko říct, jak je to dnes v Řecku zmítaném krizí, novější údaj jsem nenašel (a ani moc pečlivě nehledal), smiřme se s informací, že v uvedeném roce to znamenalo devátý největší počet na světě.

Na historii našich setkání se podíváme podrobněji v H2H, nyní se soustřeďme na aktuální sezónu. V ní zatím Olypiacos neprohrál ani jedno ligové utkání a vede ligovou tabulku s 15 body a skóre 15:3. Pozornost si zaslouží dvojice alžírských legionářů v dresu soupeře. Rafik Djebbour je s šesti brnakami nejlepším střelcem soutěže, tabulce nahrávačů kraluje jeho spoluhráč Djamel Abdoun se třemi asistencemi. Oba jsou narození ve Francii, Abdoun dokonce prošel mládežnickými výběry francouzské reprezentace, ale v seniorské kategorii reprezentují zemi svých rodičů, tedy Alžír. Djebbour je muž zcela jistě zvláštní povahy – během svého působení v AEK, tedy v týmu rivala Olympiacosu, se opakovaně dostal do sporů se spoluhráči a hlavně s trenéry. V lednu 2011 po konfliktu s Manolo Jimenezem žádal ukončení smlouvy a doplacení dvojnásobku mzdy příslušející mu do konce kontraktu. Obě strany se nakonec dohodly na vyrovnání ve výši € 300.000 a ukončení smlouvy k 14.1.2011. Už 21.1.2011 ale náš milý Rafik podepsal smlouvu v Olympiacosu – na 6 měsíců s opcí na následné prodloužení o dva roky. Ve zbývajích deseti zápasech vstřelil 7 branek, takže klub na něj opci uplatnil.

 

{tab=Match Facts}

ARSENAL

 Arsenal doma v rámci evropských soutěží nikdy neprohrál s řeckým týmem

 V loňském domácím zápase si debut v LM ozdobený gólem dopřál Alex Oxlade-Chamberlain, Andre Santos vstřelil první soutěžní branku za Kanonýry

 Arsene Wenger si odbyde druhý zápas mimo lavičku z celkem třízapasového trestu

OLYMPIACOS

 Olympiacos odehrál v různých evropských soutěžích deset venkovních zápasů s anglickými týmy s velmi nepříznivou bilancí 0-0-10

 Roy Carroll, bývalý brankář Manchesteru United, se snaží v Řecku oživit svoji kariéru, v září se po šesti letech vrátil do branky severoirské reprezentace

 První utkání letošní LM prohrál Olympiacos doma se Schalke 04 výsledkem 1:2

ARSENAL vs. OLYMPIACOS

 Oba týmy se potkávají podruhé za tři poslední sezóny Ligy mistrů. V obou případech Arsenal vyhrál doma (2:0 a 2:1) a prohrál venku (1:0 a 3:1)

 Arsenal v Lize mistrů vstřelil zatím 348 branek, Olympiacos 97

 V žebříčku týmů dle UEFA patří Arsenalu 6.místo, Olympiacos je 33. 

 {/tabs}