Zelalem – Nový Fabregas?

Nesmírně talentovaný Gedion Zelalem, který „dribluje s míčem jako Iniesta a přihrává jako Xavi“ bude dnes v týmu pro zápas FA Cupu s Coventry.

Gedion Zelalem je 16letý záložník, za Arsenal k soutěžnímu utkání ještě nenastoupil, ale to se dnes v zápase proti Coventry může změnit. Ještě nemá ani svůj profesionální kontrakt, ale to se, také, může změnit. V neděli (den svých 17. narozenin) podepíše svou první profesionální smlouvu. Hlasy volající po jeho zařazení do prvního týmu jsou hlasité a četné. V anglii rádi tento „hype“, aby hráče srazili dolů a není to fér.

V Arsenalu si dokonce troufají tvrdit, že mají největší talent od doby Fabregase. Příběh jak Arsene Wenger poprvé spatřil tohoto chlapce během jeho trialu u týmu, je… řekněme zajímavý. Sledoval chlapce jen několik minut předtím, než odtáhl jeho otce na stranu a řekl mu „Váš syn bude hrát za Arsenal.“ Řekl že formuláře budou připraveny a chlapec se k týmu připojil po svých 16. narozeninách.

Zelalem přitahuje zájem z několika států. Reprezentaci si už nyní může vybírat ze 3 států na třech kontinentech, a to nepočítáme Anglii, která by mohla mít (stejně jako u Januzaje z Man Utd) zájem, když začíná cestu za způsobilost hrát za Anglii (určitý počet let života v anglii – 5 let ale nejsem si jistý pozn. př.).

Jürgen Klinsmann, trenér USA, mu před začátkem sezony osobně volal a urgoval ho, aby se zavázal reprezentovat jeho tým. Zelalem se narodil v Berlíně a reprezentoval Německo do 16 let, ve věku 9-16 let žil ve Washingtonu a jeho otec je Etiopan, takže tento africký tým může reprezentovat také. Není tedy divu, že Klinsmann stál o jeho závazek.

Zelalem ohromil množství trenéru, scoutů i agentů. Například Matt Pilkington, mládežnický trenér Olney Rangers v americe, který mu pomáhal v rozvoji, řekl: „Dribluje jako Iniesta a přihrává jako Xavi. Myslel jsem si to už jistou dobu, ale měl jsem se na pozoru, abych to nevyslovil, teď už se toho nebojím.“

Zelalem na sebe upozornil na Předsezonním turné na východě, kdy nastoupil v obou zápasech na druhý poločas. Ohromil svou vizí a rytmem, stejně jako přihrávkou pro Thomase Eisfelda VIDEO, nebo asistenci pro Theo Walcotta.

„Nebude to trvat dlouho a bude připravený“ řekl tehdy Jack Wilshere o Gedionovi „vidí přihrávky, které mnoho hráčů nevidí a umí to s míčem. Dokonce i na tréninku je to noční můra hrát proti němu. Drží balon od vás a chrání si ho tělem. Není moc velký, ale je silný. Jde mu to 1 na 1. Technicky už je připraven. Umí pravou i levou a vidí neskutečné množství možností pro přihrávku.“

Jeho sezóna zatím byla frustrující. Byl na lavičce při zápasech Premier League proti Fulhamu a Sp*rs, ale pak jej zranění kolene z tréninku na dva měsíce vyřadilo ze hry. Zmeškal tak zápasy Capital One Cupu proti WBA a Chelsea, ve kterých by jiste hrál svou roli, a to pro mladého hráče ve spěchu, bylo těžké příjmout.

Ale v zápasech za rezervu pracoval tvrdě na kondici a pravidelně se účastnil tréninků prvního týmu, takže příležitost jistě cítí. Wenger jej zařadil do týmu pro zápas FA Cupu s Coventry a tak následuje ve stopách Cesca Fabregase, kdy je připraven připsat si debut před svými 17. narozeninami. Každopádně, čas je na jeho straně.

Zelalem je vyspěli, což je z části jistě jeho toulkami po světě. Emigroval do USA, když jeho otec Zelalem Woldyes hledal nový život a nové příležitosti pro svou rodinu (Zelalem má po vzoru Etiopské tradice, křestní jméno jeho otce jako příjmení). Woldyes, který přijmul asyl v Německu v roce 1990, měl přátele v okolí Washingtonu, kde je jedna z největších Etiopských komunit, mimo samotný stát.

Zelalem byl členem mládežnických týmů Herthy Berlín, zatímco v USA prošel několika kluby, než se připojil k Olney Rangers. Pilkington, který pochází z Rochdale, měl trialy v několika anglických klubech, předtím než přijal fotbalové stipendium na Univerzitě George Washingtona, si stále vybavuje jeho první pohled na chlapce. Většina lidí to tak má.

„Tenkrát byl s jiným týmem a bylo to na futsalovém hřišti „Pamatuju si to do dnes, tenhle malý Etiopský kluk, dělal s míčem věci. Futsal se hraje 5 na 5 na malém hřišti, není tam moc místa ani času. Jeho drobný pohyb, uvědomění hry. Lidé mluvili o jeho přihrávkách, ale co jste nemohli vidět byl jeho dribling. Vzal míč a v rychlosti prošel kolem protihráče. Dělá fascinující věci s míčem.“

Pilkington byl důležitým článkem v příběhu Gediona Zelalema. Získal jej do týmu v Listopadu 2010 a nasazoval jej v týmech do 15 i 16 let. Klubová filosofie, stavět techniku nad důležitost vítězství jistě pomohla a Zelalem rozkvetl.

Pilkington hledal Zelalemovi profesionální klub a tak se setkal s Dannym Karbassiyoonem, scoutem Arsenalu v Jižní Americe. Karbassiyoon se na něj přišel podívat na trénink i zápas a doporučil aby se na něj zaměřilo více lidí z klubu na Dallas Cupu, každoročním fotbalovém turnaji.

Turnaje se zůčastnil tým, ve kterém byl například Emmanuel Frimpong. Steve Bould a Steve Morrow viděli Zelalema a líbil se jim… a hodně.

Jiné kluby měli také zájem. Například Sporting Gijon jej pozvali trénovat. Gijon má silné pouto s Barcelonou a tak Zelalem čelil přesunu do Barcelony, ale Arsenal se do toho vmíchal, pozval ho trénovat na 10 dní s týmem v létě a Arsene Wenger okamžitě věděl, že jej musí podepsat.

Zelalemovo Německé občanství jeho přesun do Arsenalu usnadnilo. Po dosažení 16 let mohl pracovat kdekoliv v rámci Evropské unie. Ale jsou zde unikátní problémy ohledně jeho mezinárodní keriéry.

Strávil klíčové roky dospívání v Americe a tak nejen že zní jako američan, ale považuje se za něj. Jeho uvolněný přístup a sebejistota jsou charakteristické pro američany. Kdyby bylo vše tak jednoduché, jistě by se zavázal reprezentovat USA, která by jistě ráda přidala trochu umu do svého týmu.

Ale tak jednoduché to není. V článku o Německé státní příslušnosti je článek, který zdůrazňuje, že člověk, který ve formulářích upřednostní jinou státní příšlušnost před německou, tak tu německou ztratí (neplatí jen pro Švýcarsko).

Systém není přizpůsobený pro top-talenty mimo EU, jako spíše už zaběhlé internacionály. Stálo by to hodně času s právníky aj. a navíc je zde velké riziko. Není obtížné uhodnout pro koho by Wenger upřednostnil, aby se Zelalem zavázal.

Arsenal zkrátka chce podepsat se Zelalemem profesionální kontrakt, až dosáhne 17 let. Supi krouží okolo a jak je vidě Zelelem je stejně dobře „k mání“ jako byl Fabregas z Barcelony, když jej Arsenal získal.

Ale Zelalem je připravený se zavázat. Vybral si Arsenal v první řadě z nějakého důvodu a jeho pocity se nezměnily. Wenger jej rychle zařadil do týmu do 21 let loňskou sezonu, letos jej vzal na tour po Asii a dal mu číslo v prvním týmu. Arsenal se snažil o něj od doby kdy mu bylo 14 let. Měli pravdu a byli pilní. Skvěle se chovali i k jeho rodině.

Gedion Zelalem je připraven a odhodlán se prosadit, zapamatujte si to jméno.

Zdroj: /theguardian/