Duel fanoušků: FC Barcelona – Arsenal FC

 

1) V krátkosti se čtenářům představte – jak dlouho fandíte klubu, proč, nejoblíbenější hráč, jak dlouho pracujete pro portál…

Reekwon: Specifikovat délku mé náklonnosti ke klubu neumím, ale vždy říkám, že je to od doby, kdy jsem jako malý dostal dres Henrika Larssona.
Nicméně, Barceloně fandím díky její historii, filosofii a hodnotám, které zastává. Nejoblíbenější hráč je pro mě Leo Messi, ale těsně v závěsu jsou jeho spoluráči, o kterých na náš portál píši již více, jak tři roky.

Reebosh: Ahoj, na webu Gunners.cz jsem znám pod přezdívou Reebosh. Klubu fandím od doby, kdy jsem začal sledovat světový fotbal, tzn. cca od roku 2000. V roce 2011 jsem vydal svůj první článek na webu a mým nejoblíbenějším hráčem současného Arsenalu je Santi Cazorla.

2) Nejdřív se vraťme k prvnímu osmifinále. Především na internetových diskuzích se snesla na hlavu Petra Čecha tradiční kritika, odborníci naopak výkon českého reprezentačního gólmana chválili. Jak práci bývalé opory Chelsea hodnotíte vy?

Reekwon: Já bych jeho výkon v prvním utkání ohodnotil velmi kladně. V prvním poločase příliš práce neměl a z kraje druhého zastavil stoprocentní šanci Neymara, který se na nej řítil sám.
To, že pak inkasoval z protiútoku a z penalty bych mu tolik nevyčítal, protože ani v jednom případě moc šanci neměl.

Reebosh: Pokud někdo Petra chtěl kritizovat za tento výkon, tak to bylo buď z osobních důvodů a nebo ten zápas neviděl. Ani s jedním z gólů nemohl víceméně nic dělat a naopak nás podržel několika vynikajícími zákroky.

3) Který hráč Barcelony a Arsenalu na vás v průběhu zápasu udělal největší dojem? 

Reekwon: Z týmu Arsena Wengera to byl určitě náš odchovanec Héctor Bellerín. Hodně se mi líbila jeho hra a díky své rychlosti z něho měl Neymar těžkou hlavu a moc mu toho nedovolil.
Z Barcelonského týmu to pak byl Dani Alves, který zahrál velmi kvalitní utkání a byl hodně aktivní.

Reebosh: Z našho týmu mě absolutně nejvíc zaujal Héctor Bellerin. Proti nejelpšímu týmu světa předvést takový výkon a v pouhých 20ti letech? Společně s Čechem nejlepší hráč Arsenalu. V týmu soupeře je volba o trochu těžší, ale pokud mám vybrat jedno jméno, tak (nečekaně) Lionel Messi. Sice měl trochu pomalejší rozjezd, ale postupně se dostával do svého tempa, aby v závěru dvěma góly rozhodl. Navíc vytvořil ještě velkou šanci pro Suaréze.

4) A který hráč Barcelony a Arsenalu vás naopak nejvíc zklamal?

Reekwon: Neřekl bych že zklamal, ale nebyl jsem spokojený s výkonem Neymara. I přes fakt, že si připsal asistenci, tak zkazil dost přihrávek a celkově to nebyl jeho nejlepší zápas. Ze strany Arsenalu jsem určitě mnohem víc čekal od Mesuta Özila, který taktéž jako Neymar zkazil dost přihrávek a za celý zápas měl jen hrstku světlejších momentů.

Reebosh: Jednoznačně Aaron Ramsey. Bohužel těžce svou pozici nezvládá a přechodová fáze hry Arsenalu je nesrovnatelná s tou, kdy na jeho místě hraje Cazorla. Proti týmům, které hrajou pravidelně 70%+ ball possession, si musíte míče vážit. Ramsey i ve chvílích, kdy kontrapresing Barcy nebyl tak agresivní, zmatkoval a jednoduchými čitelnými přihrávkami odvzdával míče.

5) Byli jste spokojeni s taktikou, se kterou váš tým do prvního osmifinále vstoupil?

Reekwon: Musím se přiznat, že jsem nejdříve nechápal, proč byli hráči Luise Enriqueho v prvním poločase tak pasivní, než z jeho vyjádření vyplynulo, že to bylo záměrné.
Každopádně jeho taktika vyšla a tak mi nezbývá nic jiného, než být spokojen.

Reebosh: Já si myslím, že i přes nepříznivý výsledek to bylo celkem povedené utkání. Nemá cenu se bavit o tom, jak by se zápas odvíjel, kdyby Chamberlain vstřelil úvodní branku. Mohlo by to Arsenal povzbudit a dovést k vítěznému konci a nebo taky probudit zezačátku trochu spící Barcelonu a spustit gólovou smršť. Barcelona měla taky stoprocentní šance, které neproměnila a zápas i přesto zvládla. Jinak jsem ale s výkonem Arsenalu vcelku spokojen.

6) Co považujete za rozhodující prvek barcelonského vítězství? Lze skutečně hovořit jen o produktivitě?

Reekwon: Za rozhodující rozhodně považuji gólovou impotenci hráčů Arsenalu. Zápas by pravděpodobně vypadal úplně jinak, pokud by se jejich zakončování setkalo s mnohem větší přesností, to Arsenal velmi sráží.

Reebosh: Určitě ne. Tlak Barcelony kontinuálně narůstal a Arsenal věděl, že pokud nevstřelí gól, nejspíš zůstane bez bodu. V určitém úseku hry, těsně před inkasovaným gólem, se Arsenal začal zas dostávat do hry. Chtěl utkání zlomit a přestal se tak plně soustředit na obranu. To se v zápase s Barcelonou nemůže za nerozhodnutého stavu stát.

7) Rozhodčí bývají častým tématem fotbalových zápasů, jak se vám líbil výkon pana Cüneyta Çakira?

Reekwon: Myslím, že odpískal zápas s přehledem, už jen díky tomu, že nemusel řešit nějaké příliš rozporuplné situace. Možná mohl v utkání udělit o nějakou tu kartičku navíc, ale celkově to zvládl dobře.

Reebosh: Nejsem si vědom žádného kontroverzního rozhodnutí. Penalta byla zasloužená.

8) S jakou strategií vstoupí Arsenal do odvety na Camp Nou? Věříte stále v možnost postupu londýnského celku?

Reekwon: Je naprosto zcestné myslet si, že by Arsenal mohl přijet do Barcelony s myšlenkou, že už nemůžou postoupit. Jsem si jist, že se na utkání velmi dobře namotivují a budou chtít na hřišti nechat naprosté maximum, už díky fanouškům, kteří je přijedou do Katalánská podpořit. Určitě to nebudeme mít jednoduché, dokud nevstřelíme branku. A i když nechci, ale zkrátka to vyzní zaujatě, vzhledem k tomu, komu fandím, tak Arsenal bohužel nepostoupí.

Reebosh: Těžko říct. Arsenal z posledních 7 soutěžních zápasů vyhrál jen jeden, a to ještě nad druholigovým týmem. Naopak Barcelona svou poslední porážku musí hledat pomalu v kronice. Jak se ale říká – naděje umírá poslední.

9) Může mít absence Gerarda Piquého zásadní dopad na průběh zápasu?

Reekwon: Rio Ferdinand označil Piquého za momentálně nejlepšího stopera na světě, takže Barceloně určitě chybět bude, že by ale měl na naši hru nějaký zásadní dopad, to si nemyslím a věřím, že jeho záskok odvede skvělou práci.

Reebosh: Nemyslím si. Kdyby měla, tak by Piqué o tu žlutou na Emirates tolik nestál:)

10) Jakou tipujete a popřípadě jakou byste si přáli základní sestavu?

Reekwon: V bráně samozřejmě tipuji Ter Stegena, ale přál bych si Claudia Brava. Dále Alba, Mathieu, Mascherano, Alves a pak už je to známá písnička Iniesta, Busquets, Rakitić a tři neskutečně nabité zbraně v útoku.

Reebosh: Já osobně bych si přál něco ve smyslu: Ospina – Gibbs, Mertesacker, Chambers, Bellerin – Flamini, Elneny – Walcott, Iwobi, Campbell – Welbeck. V současném rozpoložení by postup přes současnou Barcelonu byl čistý fotbalový zázrak. Myslím, že nastoupit v nejsilnější možné sestavě by se mohlo hrubě nevyplatit. Nejenže je tu riziko zranění, ale i možný další pokles sebevědomí, které je už teď tak nízké. V Premier League je ve hře ještě 27 bodů a ztráta na první místo je 8. Zde vidím rozhodně větší šanci na úspěch než v letošním ročníku LM. Ať postoupí ten, který si to zaslouží..

 

Mé odpovědi nemají za cíl reprezentovat hlas fanoušků Arsenalu, jde pouze o můj čistě subjektivní názor. – Reebosh