Finanční výsledky za sezónu 2017/2018

K 31. května 2018 byly sečteny a odečteny výdaje klubu. Ten za sezónu 2017/2018 profitoval 56,5 milionů liber. A to po zdanění. Jedná se o více jak dvacetimilionový zisk oproti předcházejícímu období.

Celková tržba činila 388,2 milionů liber (2017 – 422,8 milionů liber) s tím, že pokles nastal především kvůli neúčasti v Lize mistrů. Provozní zisk byl rovněž ovlivněný investicí do platů hráčů, zásluhou čehož mimořádné výdaje vzrostly na 223,3 milionů liber (2917 – 199,4 milionů liber). Částka 17,2 milionů liber představila změny v managementu prvního týmu trenérů, u koučů a podporujícího personálu.

Odchody Walcotta, Girouda, Coquelina, Sancheze a Oxlade-Chamberlaina znamenaly profit 12O milionů liber (2017 – 6,8 milionů liber) a hostování hráčů tentokrát 2,3 milionů liber (2017 – 6,9 milionů liber).

Během roku společnost prodala majetek vedle Holloway Road station, což byla jedna ze dvou zbývajících majetkových věcí k hospodářskému využití.

„Hráčské přestupy znamenaly, že Arsenal další rok profitoval. Na druhou stranu si velmi uvědomujeme finanční tlak, který způsobilo působení v Evropské lize. Návrat do Ligy mistrů je naši prioritou,“ reagoval na finanční výsledky předseda klubu Sir Chips Keswick.

/arsenal.com/

Komentáře

  1. bflmpsvz (karma: 3398) #1

    V Arsenalu dlouhodobě nefunguje management na udržování kontraktů, prodlužování smluv (už jsem někde o tom, psal, ale problém s hráči v posledním roce kontraktu jsme měli skoro se všemi TOP hráči v minulosti). Zatímco hráči, kteří na to příliš nemají, získávají automaticky smlouvy, načež je pak nemůžeme prodat a dlouho po tom, co bych z nich mohli mít nějaký zisk, odcházejí zadarmo, nebo za částku, která je k tomu velmi blízká. Dokonce i když se nebavíme o hráčích v posledním roce kontraktu, tak co si pamatuju, tak jsme neuměli žádného hráče pořádně zhodnotit – všichni hráči odcházeli dost brutálně pod cenou (nejkřiklavější to bylo právě s Cescem, Hlebem, Songem, Vermaelenem a dalšími hráči, kteří šli do Barcy. Všichni šli pod tržní cenou, Cesc se Songem zhruba za půlku odhadu tržní ceny. Ale nehledě na to, že většinou, když má cizí klub o našeho hráče zájem – obzvláště velký a bohatý, a my o toho hráče nemíníme přijít – tak se cena často vyšplhá ještě dost nad odhad tržní ceny. ). Hráči k City šli za směšné částky. Clichy šel za podobnou částku jako Squillaci k nám. Sagna šel zadarmo, i když rok předtím byl nej RB PL podle PFA, Nasri rovnou takhle šel za 25 mega, taky předešlou sezonu v týmu roku. Často to navíc byli hráči ve skvělém věku, v momentě, kdy byli často na vrcholu svojí kariéry. Chápu, že někdy na lavičce sedí „nezbavitelní hráči“, ale my jsme za směšné částky pouštěli TOP hráče, o které jsme rozhodně nechtěli přijít. Ale jak kdyby když někdo projevil zájem opustit klub, tak AW se rozhodl, že toho hráče nechce v týmu a pustil je za jakoukoliv částku (jaká změna te´d ve vyjednávání Barcy se Suarezem). Mimochodem, Arsha šel zadarmo, Podolski za 2 mega – i když už byli za zenitem, stále to byli dobří hráči. Teď jsem se díval do historie a brutální podcenění nebo pustění na free transfer se týká prakticky všech odchodů (s výjimkou tak tří) v naší přestupní historii (a nepoměřuju to dnešními cenami, ale cenami, za které jsme koupili, nebo kupovali hráče – které na tehdejší dobu ještě taky nebyly úplně přestřelené. Kupovali jsme poměrně rozumně…) Samozřejmě se dobře mudrlantuje od PC, ale myslím, že kvůli tragickému vedení kontraktů a vyjednávání prodejů jsme mohli ztratit za posledních 10 let klidně 120-200 mega. To je hrozně moc pro klub, který (jako jediný ze dvou z celé PL) nemá vůbec žádné externí financování, který je naprosto zásadně závislý jenom na tom, co si vydělá, je to dost smutný výsledek. Že vlastně na tu naši soběstačnost jsme v posledních deseti letech projevili obrovskou dávku diletanství, která, si myslím, klub dost zásadně dlouhodobě poškodila (a pro některé – za tohle rozhodně Kroenke nemůže). Snad si jen přát, aby se to do budoucna zlepšilo…

        • miezto (karma: 766) #1

          K tomu přeplácení průměrných bych měl určitou teorii a to takovou z hlediska zavedení FFP a konkurence bohatým. Kluby jako United, City, Chelsea vydávali na platy daleko víc než my právě už před zavedením FFP, tudíž mají už určitý polštář a lepší prostor i pro navyšování. V době splácení stadionu se šetřilo, žádný hvězdný platy a prodávalo se bez okolků. Pak přišlo na zvedání platů a lukrativnější smlouvy k udržení nejlepších hráčů (to se bohužel díky neúspěchům stejně nedařilo). A přišlo i na FFP, a abychom mohli konkurovat výše zmíněným, šlo se na strop a právě proto se nyní může zvyšovat jen o určitou porci. Zvýšené platy a neúčast v LM pak logicky snížily prostředky pro posily, i když podle mě jich je relativně dostatek i bez toho, aniž by do toho majitel pumpoval extra ze svého. Ale z dlouhodobého hlediska to byla cesta, jak platově (alespoň částečně) konkurovat nejsilnějším – z toho vychází i případ Özil.

          Že nemáme prostor pro posílení v současném přestupním horizontu, potřebujeme se především některých hráčů zbavit (a to klidně pod cenou), jenomže máme už 3 dlouhodobý marody a navíc další adept na prodej je zraněný zrovna v přestupáku. Kdyby se Welbeck nezrakvil, mohli jsme ho už prodat a hned by vyjednávání o posile na křídlo bylo o něčem jiném, a kdyby nepraskli kolena obráncům, Elneny by nejspíš taky vyhlížel nové angažmá.

          Prostě to vyšlo blbě, ale já to prostě nevidím tak černě, v létě najedou nové výhodnější sponzorské smlouvy, zbavíme se nechtěných a LM stále není ztracená i bez posil (i když momentálně vypadáme na 6. flek). Útok nám očividně šlape i bez křídel, chce to jen konečně nějak zaštítovat obranu, kus od kusu to nejsou dřeváci (i když tak někdy působí), viz pánové Mustafi a Xhaka. Mají výborné statistiky, ale jsou strašně naivní (odevzdání míče místo odkopu, nedohrávání situací, ustupování před útočníkem až…), tohle přeci jde změnit.

          Tak a skončil jsem zas na hřišti, kde pro zlepšení potřebujeme posily, které si momentálně nemůžeme dovolit. Co dál?

          • Paulus.novy (karma: 1752) #1

            Souhlasím se vším zmíněným. Chleba se fakt bude lámat toto léto. Mají najet lepší smlouvy, zbavíme se snad průměráků a budeme moci něco nakoupit a zaplatit. Uvidíme, každopádně pokud se toto léto nebude investovat, tak se nikam nepohneme. Emery už ukázal, že ten tým koučovat umí, tak teď je na vedení, aby mu dali skutečnou konkurenceschopnost.

            |

Napište komentář

Musíte být pro přidání komentáře.